Lemonjuice in Phnom Penh - Reisverslag uit Phnom-Penh, Cambodja van eduardenmanon - WaarBenJij.nu Lemonjuice in Phnom Penh - Reisverslag uit Phnom-Penh, Cambodja van eduardenmanon - WaarBenJij.nu

Lemonjuice in Phnom Penh

Door: Manon

Blijf op de hoogte en volg

03 Februari 2015 | Cambodja, Phnom-Penh

Lieve allemaal,

Al weer even geleden dat we een verslagje hebben getypt, maar zoals jullie wellicht wel vermoeden, betekent dat niet dat we niks gedaan hebben. De tijd vliegt en na ruim 2,5 week in het prachtige Laos te zijn geweest, zijn we nu al weer ruim een week in Cambodja. We hebben bewust gekozen om wat vaker 3 of 4 nachten op 1 plek te blijven. Dus ondanks dat we veel meemaken en veel nieuwe indrukken op doen, nemen we ook vaak genoeg de tijd om alles te laten bezinken, Sterker nog, over 2 minuten wordt een verse ‘lemon juice’ met een muffin en een stukje carrot cake voor ons geserveerd. Het klopt helemaal: we hebben het erg goed hier!

In Paksé (einde van het vorige verslag) hebben we ons prima vermaakt. Door veel reizigers wordt deze relatief saaie stad vaak overgeslagen. Maar de omgeving is fantastisch. Eerst 3 dagen met de scooter door het ‘Bolaven Plateau’ gecrosst. Op mijn felroze scooter (!) en Eduard op een kanariegeel exemplaar ruim 200 kilometer gereden in 3 dagen. De ene waterval nog mooier dan de andere en vooral heel veel koffieplanten! Erg uitgestrekt en vooral erg mooi! Daarna zijn we 2 dagen samen met een Canadees stel en 3 gidsen gaan ‘ziplinen’ van boom naar boom en mochten we overnachten in een boomhut. Sommige ziplines waren wel 400 meter lang, dus daar gingen we: hoog boven de vallei langs watervallen aan een kabel. Echt heeeeeel erg gaaf! Alles was super goed geregeld en veiligheid stond voorop. Dus zelfs steil tegen een rotswand aanklimmen bleek geen probleem. (mits we niet te vaak naar beneden keken althans!) Ons bezoek aan Laos hebben we afgesloten met 4 dagen niks doen en boeken lezen in het uiterste zuiden van Laos: 4000 islands. De Mekong rivier splitst hier in heel veel ‘kleine’ rivieren waardoor er tussen die rivieren allemaal eilanden ontstaan. Het niks doen 1 dag onderbroken met dagje kayakken met als afsluiting een bezoek (met kleine plons) bij de grootste waterval van Zuidoost Azie. Wat een watergeweld, erg indrukwekkend!
Perfecte afsluiting van onze reis door Laos. Echt een bijzonder land. Heel veel vriendelijke mensen die vaak midden in de natuur wonen op allerlei huizen van palen. Sommige van riet, soms van hout en steeds vaker ook van steen. Verreweg de meeste mensen verdienen hun geld met landbouw en gelukkig is het voor steeds meer kinderen mogelijk om naar school te gaan. Uiteraard hier ook veel toerisme, maar vergeleken bij Thailand een stuk rustiger. Een aanrader dus!

Van de rust in Laos vertrokken we een week geleden naar de drukke en vooral erg toeristische stad Siem Reap, oftewel uitvalbasis voor het tempelcomplex Angkor Wat in Cambodja. Het stikt hier letterlijk van de (veelal rijke) Chinezen en ook steeds vaker Amerikanen die in hele groepen de stad en uiteraard Angkor Wat bezoeken. Dat neemt echter niet weg dat we wel echt genoten hebben van de stad en vooral het tempelcomplex. Ondanks dat we geen fervent tempelliefhebbers zijn, hebben we toch een 3 dagen kaart gekocht. In een tuktuk met chauffeur Simon veel gezien. Op de eerste dag pas bewust halverwege de middag gegaan om de zonsondergang te zien. Uiteraard waren we niet de enige, maar zoveel Chinezen. Bijna bizar! Vanwege het mistige weer was de zonsondergang niet helemaal zoals gehoopt, maar zeker wel een goede eerste indruk van de omvang van dit enorme complex. Daarna nog 2 dagen tempels bezocht met als absoluut hoogtepunt de zonsopgang bij Angkor Wat zelf. Doordat de grote groepen na de zonsopgang weer terug gingen naar hun hotel voor het ontbijt, was het bezoek daarna aan de tempel absoluut de moeite waard. Het is zelfs gelukt om foto’s te maken zonder andere mensen erop ;-) Overigens hadden we in Siem Reap een iets luxer hotel gekozen. Gemiddeld betalen we tussen de €10 en €20,- voor een overnachting, maar voor een paar euro meer hadden we een centraal gelegen hotel met zwembad. 3x raden waar wij elke middag hingen. Want met een gemiddelde temperatuur van tussen de 30 en 35 graden, is dat toch wel erg lekker soms.

Inmiddels zijn we al weer 3 dagen in de hoofdstad Phnom Penh. Een grote stad in Azië waar we vooral veel kunnen lezen of plekken kunnen bezoeken die herinneren aan de donkere periode van de Rode Khmer. Zo hebben we vandaag de Killing Fields bezocht waar eind jaren ’70 tienduizenden mensen zijn gemarteld en vermoord, van jong tot oud, man en vrouw. Omdat men vond dat kogels te duur waren, werden ze echt op brute wijze vermoord. Vaak nadat ze uitgehongerd waren of zich bijna doodgewerkt hadden. Een kwart van de bevolking hier is in die periode vermoord! Eigenlijk vooral bizar dat dit nog meer ruim 30 jaar geleden is gebeurd en dat er nu nog steeds mensen niet veroordeeld zijn voor de gruwelijke daden. Het heeft in elk geval veel indruk op ons gemaakt.

Morgen reizen we door naar het zuiden van Cambodja, oftewel de kust! Hier blijven we minimaal een nacht of 5 voordat we vanuit daar naar Vietnam doorreizen. Maar misschien blijven we ook wel langer. Ongetwijfeld komt er nog wel een jaloersmakende foto voorbij op Facebook. Dan blijven jullie tenminste op de hoogte! Succes allemaal met de sneeuw in Nederland en natuurlijk alvast veel carnavalplezier voor de zuiderlingen.

Dikke kus uit Phnom Penh!

• 03 Februari 2015 - 11:02

Loes Ramakers:

Ondanks dat we veel contact hebben is het iedere keer weer fijn om jullie avonturen te lezen.
    Rust lekker uit en gezien het weer hier kunnen we wel een zonnige foto gebruiken.
    Dikke knuffel...

• 03 Februari 2015 - 12:47

Eef:

Phnom Penh, Siem Reap, brings back good memories! Zijn jullie ook in Tuol Sleng prison geweest? Staat mij nog goed bij, die verschrikkelijke foto's. Veel plezier aan de kust! Geniet ervan!

• 03 Februari 2015 - 17:18

Madelon:

Het klinkt allemaal erg goed en relaxt! Ennuh, doe mij ook maar zo'n lemon juice!! Veel plezier aan de kust! (Kampot? ;-))

• 03 Februari 2015 - 17:51

Hanneke:

Wooow wat een stoere bikkels zijn jullie ook. Relaxen in het zwembad, crossen op de scooter en roetsen met het ziplinen. Het lijkt wel een Triathlon training

• 03 Februari 2015 - 18:50

Johanna En Bert:

Wat een leuk reisverslag en ook weer mooie foto's. Wij hebben er weer van genoten!!

• 03 Februari 2015 - 20:22

Anne:

Overnachten in een boomhut?! Whoeii wat gaaf! Fijn om te lezen dat alles goed gaat :) Enjoy!! X

• 04 Februari 2015 - 08:41

Laurens:

Hoi hoi, wat super leuk te lezen wat jullie meemaken. Jullie schrijven het ook zo dat het lekker leest. Geniet maar weer lekker en we wachten jullie volgende verslag af. Groetjes Laurens.

• 04 Februari 2015 - 13:47

Tymen En Eefje:

Hoi Luitjes,
    Jullie maken wat mee hè.
    Maar als we het zo lezen worden we stinkend jaloers,lekker in de zon.
    Heel veel plezier nog en op naar het volgende verslag.

Grt tymen en eefje

• 05 Februari 2015 - 11:59

Pierre En Tilly:

Hoi Manon en Eduard,

Wat een leuk verslag weer!

Zo te horen, genieten jullie volop. Heel gevarieerd ook, de ene keer in een opvallende tempel, de andere keer scheuren jullie op een felgekleurde scooter rond, daarna een afkoeling in het zwembad, het kan niet op. Maar goed dat jullie een felle kleur hebben gekozen, zo vallen jullie tenminste goed op in het verkeer!
    Hoewel, bij de tempels zullen jullie sowieso wel opgevallen zijn door jullie lengte tussen al die chinezen.
    Dacht je niet aan carnaval Manon?
    Vroeger liepen wij als chinees verkleed mee in de optocht.

Ik was blij jullie even te zien, via skype, toen we bij mam waren.
    "Cool" kapsel Eduard.

Veel plezier nog en een dikke knuffel,

• 07 Februari 2015 - 09:40

Pap En 10:

Mooi verslag! Jullie hebben vast ook heel veel gelezen over de omgeving en de landen want ik lees veel informatie.
    Een prachtige unieke ervaring wat jullie aan het doen zijn.

Tot skypes!! xxx

• 08 Februari 2015 - 09:30

Raymond, Inge, Luuk En Guus :

Wat leuk om alles op deze manier te lezen. Wisten wel al wat, maar heel gaaf om dit te lezen. Jullie zijn echte avonturiers! We zijn jaloers...
    Veel plezier nog met al het moois wat op jullie planning staat. X